2016

H πρώτη χρονιά


Το Πρόγραμμα των Δοκίμων Ερευνητών ξεκίνησε το 2016. Στην πιλοτική του φάση, μαθητές από 5 πειραματικά σχολεία έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό. Έξι από αυτούς διέπρεψαν στη γραπτή δοκιμάσια, όποτε κι επιλέχθηκαν για την εβδομαδά έρευνας στο ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'.

Την πρώτη ημέρα, παρακολούθησαν ένα εντατικό προπαρασκευαστικό σεμινάριο από επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό, αλλά και βασικές αρχές πυρηνικής φυσικής, φυσικής σωματιδίων και μεθόδους ανάλυσης των πειραματικών δεδομένων.

Η υπόλοιπη εβδομάδα αφιερώθηκε στην δική τους έρευνα. Τέσσερις Δόκιμοι Ερευνητές ασχολήθηκαν με την ανάλυση δειγμάτων στον επιταχυντή Tandem, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Rutherford Backscattering. Οι άλλοι δύο μελέτησαν ακτίνες με τον ανιχνευτή Micromegas.

Τι αποκόμισαν από την εμπειρία;

Με δικα τους λογια

Οι συμμετέχοντες του 2016


Μπαίνω στην τρίτη λυκείου απολύτως σίγουρος ότι στοχεύω να ασχοληθώ με την έρευνα. Κρατάω μια φανταστική εμπειρία, πολύ ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους, και έναν χώρο που επειδή τον είδα πρώτη φορά, έμοιαζε σαν να ήμουν 11 και να έμπαινα στην Disneyland.

-Νίκος Στεμπίλης

Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω κάπου που υστερούσε αυτή η δράση γιατί προσδοκούσα να έρθω και ήρθα σε επαφή με κάτι που καιρό ήθελα, την έρευνα. Για το μόνο το οποίο μπορώ να παραπονεθώ ίσως είναι πως ήθελα κι άλλο...

-Μυρτώ Τραγούλα-Πανάνη

Πρόπερσι είχα επισκεφθεί το CERN με το σχολείο και είχα και την ευκαιρία να δω από κοντά τον LHC και τον ATLAS, ωστόσο η επίσκεψη στον Δημόκριτο ήταν πιο ενδιαφέρουσα με την έννοια ότι συμμετείχα σε πείραμα που έγινε σε παρόμοια όργανα και δεν παρακολουθούσα απλώς.

-Νίκος Κουβάτσος

Μας άφηναν να κάνουμε λάθη και στη συνέχεια να τα βρίσκουμε και να τα διορθώνουμε, δηλαδή μας εμπιστεύονταν και δεν μας φέρονταν μονάχα ως παιδιά που πρέπει να διδάξουν. Αυτό ήταν το πιο σπουδαίο για μένα και αυτό το οποίο ξεχώρισε αυτήν από άλλες σχολικές δράσεις στις οποίες έχω συμμετάσχει.

-Στέλλα Βλάχου-Γκόμεθ

H συμμετοχή μου αποτελεί την πιο ‘θετική’ εμπειρία της μαθητικής μου ζωής. Μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε σπουδαία πειράματα στο χώρο της σωματιδιακής φυσικής με hands on experience. Οι ερευνητές μας υποδέχτηκαν εγκάρδια και με πραγματικά «στοργική» διάθεση φρόντισαν να μας μυήσουν τόσο στο τεχνικό όσο και στο επιστημονικό υπόβαθρο της δράσης.

-Φοίβη Ρουσοχατζάκη

Επιτέλους είδαμε όλα αυτά τα οποία ακούγαμε σε ομιλίες και ντοκιμαντέρ. Πήραμε μια απομυθοποιημένη ιδέα για την πραγματικότητα της σωματιδιακής και πυρηνικής φυσικής. Εξοικειωθήκαμε με ανιχνευτές, επιταχυντές, λογισμικά προσομοίωσης και λοιπά εργαλεία όχι πια σε θεωρητικό επίπεδο όπως έχουμε συνηθίσει.

-Δημήτρης Τζουβελέκης

Επικοινωνία


Θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς να συμμετάσχει το σχολείο σου; Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Υπεύθυνος Προγράμματος

Τηλέφωνο

e-mail

Dr. Χρήστος Μάρκου

+30 210 6503409

cmarkou@inp.demokritos.gr