2018

3η Χρονιά



Το 2018 ήρθε για να χαρίσει μια 3η Χρονιά στον Διαγωνισμό των Δόκιμων Ερευνητών. Άλλη μια χρονιά οι μαθητές απέδειξαν ότι δεν έχει σημασία η ηλικία αλλά η θέληση να προκαλείς και να ξεπερνάς τον εαυτό σου.

"Οι Δόκιμοι Ερευνητές ήταν για εμένα μία υπέροχη εμπειρία. Ήξερα ήδη τότε ότι θέλω να ασχοληθώ με τη φυσική και συγκεκριμένα με την έρευνα, οπότε όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να περάσω κάποιο χρόνο σε ένα ερευνητικό κέντρο όπως ο Δημόκριτος ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη."-Στέλλα Αντωνογιαννάκη, Δόκιμη Ερευνήτρια
...
Παρ’όλα αυτά η εμπειρία μου στους Δόκιμους Ερευνητές ξεκίνησε με απογοήτευση. Βγαίνοντας από την αίθουσα την ημέρα της εξέτασης για την επιλογή των συμμετεχόντων θεωρούσα πως είχα χάσει την ευκαιρία μου να λάβω μέρος στο πρόγραμμα, αφού δεν κατάφερα να λύσω όλα τα θέματα του διαγωνίσματος. Κατάλαβα αργότερα – μάλλον όταν έμαθα πως επιλέχθηκα, πάρα την φαινομενική μου «αποτυχία» - πως δεν πρόκειται για εξέταση γνώσεων, αλλά για διαγωνισμό σκέψης. Δεν χρειαζόταν να γράψουμε τέλεια για να πετύχουμε, αλλά να γράψουμε, να σκεφτούμε δηλαδή, περισσότερα από τους άλλους.

Την πρώτη μέρα στο πρόγραμμα εγώ και άλλα τρία παιδιά που είχαμε επιλέξει να ασχοληθούμε με τον επιταχυντή, μπήκαμε στο εργαστήριο και αρχίσαμε να μαθαίνουμε πράγματα για το πείραμα. Η διαφορά, όμως, με το σχολικό μάθημα ήταν πως κάθε πληροφορία συνοδευόταν από έμπρακτες εφαρμογές. Μάθαμε πως λειτουργεί ο επιταχυντής και στη συνέχεια τον χρησιμοποιήσαμε για την διεξαγωγή ενός πειράματος, μαζί με πολλά άλλα αντικείμενα όπως αντλίες, στόχους και ανιχνευτές. Κρατήσαμε στα χέρια μας αντικείμενα πολύ μεγάλης αξίας, εξοπλισμό που ποτέ δε θα συναντούσαμε σε σχολικό πλαίσιο.

Το πιο όμορφο κομμάτι του προγράμματος ήταν πόσο ενεργή ήταν η δική μας συμμετοχή στο πείραμα που πραγματοποιήσαμε. Δεν περάσαμε μια εβδομάδα παρακολουθώντας τους ερευνητές του ινστιτούτου να δουλεύουν, αλλά υπό την – πολύ υπομονετική- καθοδήγηση τους, χειριστήκαμε τον εξοπλισμό και αναλύσαμε οι ίδιοι τα στοιχεία του πειράματος. Στο τέλος της εβδομάδας, μάλιστα, παρουσιάσαμε τη δουλειά μας στις υπόλοιπες ομάδες, στους γονείς μας και σε επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου.

Όσο σύντομο χρονικό διάστημα κι αν είναι μία εβδομάδα, μάθαμε όλοι πολλά πράγματα από τον χρόνο μας στον Δημόκριτο. Είδαμε από πρώτο χέρι την καθημερινότητα του ερευνητή και χρησιμοποιήσαμε εκπληκτικά εργαλεία εκτός της μαθητικής πραγματικότητας. Για εμένα προσωπικά, που θέλω να ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι επαγγελματικά, ήταν υπέροχο να βρίσκομαι σε έναν χώρο με ανθρώπους που το έχουν ήδη καταφέρει και να ασχολούμαι με πράγματα που με ενδιαφέρουν τόσο. Θα πρότεινα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη φυσική να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, είτε θέλει να ασχοληθεί με αυτήν επαγγελματικά στο μέλλον είτε όχι.

Στέλλα Αντωνογιαννάκη- Δόκιμη Ερευνήτρια

Επικοινωνία


Θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς να συμμετάσχει το σχολείο σου; Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Υπεύθυνος Προγράμματος

Τηλέφωνο

e-mail

Dr. Χρήστος Μάρκου

+30 210 6503511

cmarkou@inp.demokritos.gr