Το Κυβικό Χιλιόμετρο


Περισσοτερα

Tα Νετρίνα


Κάθε δευτερόλεπτο, 65 δισεκατομμύρια ηλιακά νετρίνο περνάνε ανά τετραγωνικό εκατοστό στη Γη. Ενώ είναι απανταχού παρόντα, παραμένουν μυστηριώδη για τους φυσικούς ανά τον κόσμο. Η μάζα του νετρίνο είναι από τις πιο μικρές σε υποατομικά σωματίδια, τόσο που στην αρχική τους θεώρηση και στο καθιερωμένο πρότυπο η υπόθεση ήταν ότι δεν είχαν μάζα. Το ηλεκτρικό τους φορτίο είναι ουδέτερο και αλληλεπιδρούν με την ύλη μόνο μέσω της βαρυτικής και της ασθενούς αλληλεπίδρασης. Ως αποτέλεσμα αυτών των ιδιοτήτων, τα νετρίνο σπάνια αλληλεπιδρούν με την ύλη.

Τα ίδια χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν την παρατήρηση των νετρίνο καθιστούν τη μελέτη τους επιτακτική. Παράγονται κατά την διάρκεια διαφόρων φαινομένων στη Γη και στο σύμπαν. Από αστροσωματιδιακής πλευράς, ιδιαίτερο ενδαφέρον παρουσιάζουν τα φαινόμενα που τα παράγουν σε κάποιες από τις πιο μακρινές κι επιστημονικά σκοτεινές γωνίες του σύμπαντος: πυρήνες αστεριών, εκρηκτικές supernovas, κέντρα ενεργών γαλαξιών. Εκεί, η ύλη είναι τόσο πολλή και συμπυκνωμένη που παγιδεύει αυτό που παρατηρούν τα τηλεσκόπια μας. Δηλαδή, το φως που παράγεται σε τέτοιες αστροφυσικές διεργασίες είναι εξαιρετικά υψηλής ενέργειας, αλλά η ύλη τόσο πυκνή που γρήγορα απορροφά το φως. Συνέπως, η πληροφορία που έχει θεμελιώσει την αστροφυσική, δεν υπάρχει για την «καρδιά» τέτοιων διεργασίων.

Τα νετρίνο, όμως, δεν υποκύπτουν σε αυτές τις δυνάμεις. Επειδή αλληλεπιδρούν πολύ ασθενώς με την ύλη, μπορούν να ξεφύγουν απο τις περιοχές υψυλής πυκνότητας χωρίς να υποστούν συμαντική απορρόφηση . Ταξιδεύουν μέχρι τη Γη σχεδόν ανεπηρέαστα, μιας και δεν αλληλεπιδρούν ούτε με τα μαγνητικά πεδία των γαλαξιών, ούτε με τα φωτόνια που περιπλανώνται στο σύμπαν. Αστροφυσικοί και σωματιδιακοί φυσικοί έχουν δημιουργήσει κάποια από τα μεγαλύτερα όργανα παρατήρησης στην ιστορία αναζητώντας τα. Τα τηλεσκόπια νετρίνο είναι γιγάντια και κρυμμένα σε απόμακρες περιοχές της Γης. Στους αρχαίους πάγους της Ανταρκτικής, σε ορυχεία χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος, και στο βυθό λιμνών και της Μεσογείου. Τα τηλεσκόπια ψάχνουν νετρίνο, κι όταν τα βρίσκουν είναι τα ίδια σωματίδια που γεννήθηκαν στις απρόσβαστες γωνίες του σύμπαντος.

Στη σπάνια περίπτωση που τα νετρίνο αλληλεπιδρούν με την ύλη, υπάρχουν δύο εκδοχές. Είτε δημιουργούνται άλλα υποατομικά σωματίδια (ηλεκτρόνια, μιόνια ή Τ λεπτόνια), τα οποία με τη σειρά τους παράγουν φως. Είτε χτυπούν έναν πυρήνα, εναποθέτοντας μέρος της ενέργειας τους. Ο πυρήνας αποδιεγείρεται, απαλλάσεται της επιπλέον ενέργειας, προκαλώντας έναν καταιονισμό σωματιδίων και φωτός.

Πως;

Πηγές


Ο Μηχανισμός


Kατασκευή

Τα τηλεσκόπια νετρίνο λοιπόν, είναι τηλεσκόπια με την έννοια του ανιχνευτή φωτός. Σε αντίθεση με τα συμβατικά τηλεσκόπια όμως, ανιχνεύουν απειροελάχιστες ποσότητες φωτός. Συνεπώς, δεν κοιτάνε προς τα έξω, αλλά προς το εσωτερικό τους. To Κυβικό Χιλιόμετρο είναι ένα πείραμα ανίχνευσης νετρίνο που θα αποτελείται από 2 υποθαλάσσια «τηλεσκόπια». Το τηλεσκόπιο ORCA είναι αφιερωμένο στην μελέτη νετρίνο μέσων ενεργειών ενώ το τηλεσκόπιο ARCA στην ανίχνευση νετρίνο υψηλών ενεργειών που προέρχονται από αστροφυσικές πηγές. Κάθε μονάδα παρατήρησης θα αποτελείται από 115 γραμμικές συστοιχίες, η καθεμία αντιστοιχεί σε 18 οπτικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν 31 ανιχνευτές φωτός. Έτσι, ένα κυβικό χιλιόμετρο θαλασσινού νερού γίνεται ευαίσθητο στα νετρίνο που περνούν από μέσα του, επιτρέποντας την παρατήρηση τους.
Για την ακρίβεια, τρία μέρη της Μεσογείου είναι υποψήφια για να υποδεχτούν έναν από τους ανιχνευτές του κυβικού χιλιομέτρου. Οι τρεις τοποθεσίες είναι στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Πύλο. Οι συνεργάζοντες ερευνητές ανήκουν σε 44 πανεπιστήμια.


O ρόλος της θάλασσας

Το φως από άλλες πηγές πρέπει να μην φτάνει στις ανιχνευτικές διατάξεις έτσι ώστε οι παρατηρήσεις να είναι ακριβείς. Ο Ήλιος, το τεχνητό φως, αλλά και φως που παράγεται από μιόνια της ατμόσφαιρας, απορροφούνται κατά πορεία τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι, μετά από 300m, να φτάσουν στα τηλεσκόπια. Τα νετρίνο όμως, διαπερνουν ύλη αβίαστα, ακόμα και τη συμπυκνωμένη μάζα της Γης. Στο βυθό της θάλασσας λοιπόν, τα τηλεσκόπια του Κυβικού Χιλιόμέτρου έιναι ρυθμισμένα ώστε να «κοιτούν» προς τα κάτω.




Παρατήρηση

Όταν κάποιο νετρίνο αλληλεπιδράσει μέσα στον όγκο νερού του «τηλεσκοπίου», οι μεμονωμένοι ανιχνευτές καταγράφουν το φως που παράγεται. Αθροίζοντας τις μετρήσεις, χαράζεται η πορεία του νετρίνο και τα αντίστοιχα επίπεδα ενέργειας στο χώρο. Το Κυβικό Χιλιόμετρο είναι ειδικευμένο σε αυτού του είδους τις μετρήσεις.

Ανακατασκευάζοντας την τροχιά του νετρίνο, οι επιστήμονες μπορούν να συμπεράνουν ακριβώς από πιο σημείο του σύμπαντος προέρχονται. Συνδυάζοντας της πληροφορίες από τα νετρίνο με άλλες από συνήθη τηλεσκόπια που ανιχνευτούν φωτόνια, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να σχηματίσουν μία τεκμηριωμένη εικόνα του τι συμβαίνει στις απρόσβαστες πηγές που παράγουν νετρίνο.

Το Κm3NeT


Επικοινωνία


Θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς να συμμετάσχει το σχολείο σου; Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Υπεύθυνος Προγράμματος

Τηλέφωνο

e-mail

Dr. Χρήστος Μάρκου

+30 210 6503409

cmarkou@inp.demokritos.gr